Nylon kousen raken weer helemaal in, het is niet zo dat de panty z’n langste tijd heeft gehad maar steeds meer vrouwen (her)ontdekken van moderne nylons.
Originele kousen met naad werden op vlakbreimachines gebreid en de kous moest na de productie met de hand in elkaar gezet worden; vandaar de naad. Na de uitvinding van de rondbreimachine worden ook kousen met naad gemaakt, maar de naad wordt erop gestikt pas na de productie en is dus een nepnaad of siernaad. Het belangrijkste kenmerk van naadkousen is het materiaal: 100% nylon en niet de naad. Niet rekbaar, geen stretch en dus moesten er veel maten beschikbaar zijn en worden ze ook wel pasvorm kousen genoemd. Voor elke schoenmaat een kous en zitten dan ook strak om de benen. Glaskousen of gladde kousen werden ze vroeger genoemd, omdat ze glad zijn omdat er geen lycra of andere stretch materialen in verwerkt zitten. Deze gladheid veroorzaakt een ouderwets geluid als een vrouw haar benen kruist. Naast de gladheid en het geluid, de pasvorm, wordt vaak ook de reflectie van het licht door het materiaal geroemd en zijn de originele naadkousen een symbool van een tijdperk (1950-1960).
Vroegere voile kousen werden vervaardigd met een niet elastische nylon draad op een ouder type breimachines. Hierdoor waren per artikel 5 tot 7 maten noodzakelijk. Tegenwoordig worden voile kousen vervaardigd met een zeer rekbare stretch draad, waardoor het aantal maten kan worden beperkt en de nylons perfect aansluiten op het been.
Zijde kousen: